Організація бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю одержання та використання благодійної допомоги в комунальних некомерційних підприємствах - Легенчук, Сергій Федорович; Поліщук, Ірина Романівна; Пилипчук, Алла Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Охарактеризовано особливості нормативного регулювання благодійної діяльності в Україні. Наведено етапи організації одержання та використання благодійної допомоги комунальними некомерційними підприємствами: 1) укладання договору між суб’єктом благодійної діяльності і комунальним некомерційним підприємством; 2) надання і отримання благодійної допомоги у вигляді грошового благодійного внеску, товарів, робіт, послуг; 3) оцінка та документування благодійної допомоги, складання Акта приймання-передачі благодійної допомоги Комісією з одержання та використання благодійної допомоги; 4) встановлення Комісією з одержання та використання благодійної допомоги термінів, місць зберігання негрошової благодійної допомоги та матеріально відповідальних осіб за їх збереження; 5) внутрішній контроль Комісією з одержання та використання благодійної допомоги обсягу та умов зберігання негрошової благодійної допомоги; 6) складання та подання звіту про використання благодійної допомоги комунальним некомерційним підприємством. Запропоновано структуру Положення про одержання та використання благодійної допомоги комунальним некомерційним підприємством: 1) загальні положення; 2) порядок одержання та документального оформлення благодійної допомоги; 3) чисельність, права та обов’язки Комісії з одержання та використання благодійної допомоги. З’ясовано необхідність створення Комісії з одержання та використання благодійної допомоги, до обов’язків якої буде належати: оцінка негрошової благодійної допомоги, встановлення матеріально відповідальних осіб за зберігання дарунків, проведення внутрішнього контролю за дотриманням умов їх зберігання. Для підтвердження вартості негрошових благодійних внесків, тобто товарів, робіт, послуг при надходженні на комунальне некомерційне підприємство запропоновано порядок їх оцінки: використовувати за основу підтверджуючі документи, надані благодійником про його походження та вартість, а в разі відсутності – Комісія з одержання та використання благодійної допомоги проводитиме оцінку і зазначить її в Акті приймання-передачі благодійної допомоги.