Бюджетні програми як інструмент забезпечення самодостатності територіальних громад та об’єкт обліку - Денисовець , Юрій Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Проаналізовано стан та джерела формування місцевих бюджетів територіальних громад України. Встановлено, що розвиток територіальних громад, незважаючи на значний власний потенціал, великою мірою залежить від трансфертів з державного бюджету. Визначена основна змістовна характеристика самодостатньої громади та запропоновано розраховувати індикатори для оцінювання її стану за двома рівнями, які формуються за рахунок власних доходів і трансфертів. Основним інструментом створення ефективного результативного механізму щодо використання коштів у громаді є бюджетні програми. Для виконання бюджетними програмами визначеної мети і завдання та досягнення очікуваних результатів важливе місце займає їх класифікація відповідно до ознак, які характеризують видатки, що забезпечують потреби громади. Проведена розвідка дозволила виокремити 10 класифікаційних характеристик бюджетних програм, які є запорукою науково обґрунтованої розбудови фінансового і управлінського обліку в бюджетних установах. Бюджетні програми в контексті управлінського обліку необхідно розглядати як центри відповідальності за витрати та їх результати. За таких умов будуть повною мірою використані основні положення програмно-цільового методу управління бюджетними коштами. Проте, щоб запровадити управлінський облік бюджетних програм, необхідно створити інформаційні екрани для відображення на них господарських операцій щодо формування витрат за рахунок бюджетних коштів. З врахуванням специфіки плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі обґрунтовано можливість ведення обліку витрат у розрізі бюджетних програм та формування їх результативних показників на рахунку 16 «Виробництво» або на новому рахунку за вільним кодом 19 «Витрати на виконання бюджетних програм.