Дослідження проблеми забезпечення достовірності інтегрованої звітності - Орлов, Ігор Віталійович; Захаров, Дмитро Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
У статті досліджується проблема забезпечення достовірності інформації в інтегрованому звіті. Потреба в сталому розвитку призвела до появи інтегрованих обліково-аналітичних систем, які поєднують фінансову та нефінансову інформацію, для підтримки прозорості інформації та довіри до підприємства. Інтегровані обліково-аналітичні системи можуть забезпечити полегшення процесів, таких як планування, прогнозування, аналіз і виконання завдань. Інтегрована звітність є перспективним звітом, який представляє стратегію, управління, показники ефективності, перспективи розвитку та ризики для бізнесу, а також потребує створення якісної служби внутрішнього аудиту, щоб забезпечити контроль дій та технічне забезпечення для аналізу та консолідації інформації. Запити користувачів інформації вимагають від інтегрованої звітності прозорості і достовірності, тому для забезпечення виконання цих вимог підприємство має використовувати спеціальні механізми та процедури, зокрема внутрішній аудит інтегрованої звітності. Забезпечення достовірності може реалізовуватися через проведення як зовнішнього, так і внутрішнього аудитів. Компанії працюють над забезпеченням зовнішніх гарантій щодо якості інтегрованих звітів через проведення зовнішніх незалежних аудитів та внутрішнього аудиту, який впливає на зменшення інформаційної асиметрії та полегшення оцінки ризиків. Внутрішній аудит сприяє забезпеченню точності та достовірності даних в інтегрованій звітності, беручи на себе стратегічну роль у підготовці компанії до впровадження та використання цього звіту, який допомагає якісний рівень підтвердження інформації та забезпечити довіру заінтересованих сторін.