Інтернет речей в бухгалтерському обліку: бібліометричний аналіз - Березівська, Марія Григорівна; Стойка, Наталія Степанівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
На сьогодні спостерігається розвиток Четвертої промислової революції (Індустрія 4.0), яка є викликом для сучасного бізнесу, що зумовлює необхідність дослідження тенденцій розвитку бухгалтерського обліку на основі застосування Інтернету речей. У дослідженні використано бібліометричний, структурний, кластерний та графічний аналіз, а також методи візуалізації публікаційної активності вчених щодо Інтернету речей в бухгалтерському обліку за даними платформ Web of Science та за допомогою програмного забезпечення VOSviewer. На основі дослідження великої кількості наукових публікацій, присвячених тематиці Інтернету речей, за такими напрямами аналізу, як публікаційні категорії, динаміка публікацій, типи організацій, активність авторів, видавничий рейтинг, країни-лідери публікаційної активності, цитованість статей, кластеризація термінів і цитованих авторів охарактеризовано та візуалізовано бібліометричне поле цього поняття. Досліджено найбільш цитовані статті, які спрямовані на виявлення тенденцій розкриття та подальшого моніторингу тематики Інтернету речей в бухгалтерському обліку, та проаналізовано публікаційну активність авторів.