Формування облікової політики видобувного підприємства відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності - Чижевська, Людмила Віталіївна; Шендриченко, Ольга Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Неврахування передбачуваних наслідків змін клімату загрожують безперервності бізнесу, наприклад, у сільському господарстві, виробництві харчових продуктів, транспортному секторі, а також у видобувній промисловості. Побудова стратегії сталого розвитку на видобувних підприємствах вимагає встановлення науково обґрунтованих цілей. Це дозволить конкретизувати їх в операційних планах, бюджетах та прогнозах як частини стратегії. Розробка формалізованого плану має спиратися на дані системи бухгалтерського обліку, розкриття якої залежить від прийнятої облікової політики підприємства. Незважаючи на наявні методологічні та методичні розробки щодо відображення інформації у фінансовій звітності видобувного підприємства, залишаються дискусійними питання щодо віднесення на капіталізацію чи на витрати поточного періоду нарахувань за окремими етапами розвідки та оцінки, щодо обліку геологічної інформації, сейсмічних робіт, пошуково-розвідувального буріння, нарахування амортизації виробничим методом, обліку та оцінки проведених гідророзривів пластів та інші питання. Складність розробки методології обліку пов’язана з проблемами термінології; нечітким формулюванням природи активу, що виникає внаслідок видобувної діяльності; рівнем агрегування інформації; нечітким розуміння видів видобувної діяльності; розмежуванням процесів розвідки і оцінки природних ресурсів на видобувних підприємствах з науково-дослідної діяльності; визнанням окремого активу «незавершене виробництво»; суб’єктивністю, пов’язаною з припущеннями щодо оцінки справедливої вартості та інших питань. У статті запропоновано розкриття окремих положень облікової політики, зокрема, про інвестиційну нерухомість, запаси, виплати працівникам, капіталізовані витрати на розкривні роботи, витрати на розкривні роботи, витрати на розвідку та оцінку корисних копалин, витрати на розробку кар’єру, нематеріальні активи, резерв на рекультивацію кар’єру, витрати на позики, визнання доходів.