Облікова політика як інструмент управління фінансовими результатами підприємства - Чижевська, Людмила Віталіївна; Поліщук, Ірина Романівна; Сарган, Світлана Сергіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Встановлено, що основними факторами, що впливають на вибір облікової політики, є: форма власності, вид підприємства, його підпорядкованість, вид економічної діяльності, чисельність персоналу; розмір підприємства, система оподаткування, формат фінансової звітності (повна чи спрощена); форма ведення та організації бухгалтерського обліку; стратегія розвитку підприємства; структура собівартості (зарплатомістка, матеріаломістка, амортизаційномістка тощо); сезонний чи несезонний характер виду діяльності; порядок ціноутворення, рівень конкуренції та ступінь унікальності продукту діяльності; стан корпоративного управління та рівні відповідальності перед власниками підприємства; система мотивації персоналу; екологічна відповідальність перед суспільством. Удосконалено класифікацію облікової політики для цілей аналізу та аудиту за такими ознаками: залежно від рівня нормативного регулювання; залежно від звітності, що складається на її основі; залежно від строку дії; залежно від ризиків викривлення фінансової звітності внаслідок застосування професійного судження; залежно від впливу на фінансовий стан. Встановлено, що розробка робочого плану рахунків з врахуванням розрізів аналітики, необхідних для складання фінансової, податкової, статистичної, управлінської звітності, Звіту про управління, дозволить сформувати цілісну систему бухгалтерського обліку, що відображає взаємозв’язки між окремими показниками різних звітностей, що посилить ефективність системи внутрішнього контролю на підприємствах і зменшить ризики викривлень відображеного фінансового стану на макро- і мікрорівнях. Обґрунтовано, що відповідність чинному законодавству застосованої облікової політики характеризується оцінкою об’єктів та їх відображенням на рахунках обліку відповідно до їх призначення та виду діяльності, достовірністю звітності, складеної на її основі, що забезпечує повноту відображення всіх операцій та визначення фінансових результатів, достовірну оцінку ефективності видів діяльності відповідно до продуктивності здійснених витрат, рентабельності та руху грошових коштів.