Проблеми та перспективи розвитку оподаткування операцій з криптовалютами - Мельниченко, Олександр Віталійович; Новак, Оксана Сергіївна; Фоміна, Олена Володимирівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
Стаття присвячена проблемам оподаткування операцій з криптовалютами. Виявлено розбіжності в трактуванні сутності криптовалют у рекомендаціях регуляторів, що призводить до відсутності обґрунтованого підходу щодо відображення таких операцій в обліку та подальшому визначенню бази оподаткування. Проаналізовано чинне законодавство та роз’яснення податкових органів щодо декларування та оподаткування операцій з криптовалютами й виявлено відсутність особливих норм щодо оподаткування таких операцій. Загальні засади оподаткування операцій з криптовалютами характеризуються суттєвим податковим навантаженням на такі операції, що в умовах анонімності власників криптогаманців призводить до приховування таких операцій та уникнення від їх оподаткування. Проаналізовано напрацьовані законопроєкти щодо регулювання обігу та оподаткування операцій з криптовалютами, перевагами яких порівняно з чинним законодавством є зниження ставок оподаткування таких операцій ПДФО та податком на прибуток; звільнення від оподаткування ПДВ. Для забезпечення можливості контролю державою операцій з криптовалютами з питань оподаткування та фінансового моніторингу запропоновано включити криптовалютні біржі до переліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу.