Інструменти коригування рентабельності компанії при трансфертному ціноутворенні - Захаров, Дмитро Миколайович; Федорова, Ольга Сергіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2023)
У статті проведено дослідження інструментів коригування рентабельності підприємства, які можуть використовуватися при трансфертному ціноутворенні. Протягом останніх десятиліть країни прийняли різні правила боротьби з ухиленням від розмивання податкової бази та уникнення сплати податків. Зокрема, серед таких правил доцільно виокремити правила трансфертного ціноутворення та правила контрольованих іноземних компаній. Ці зусилля привернули значну увагу в світлі ініціативи G20 та ОЕСР щодо BEPS. Положення про трансфертне ціноутворення містять регламентні норми щодо впровадження принципу «витягнутої руки». Положення визначають методи, які можна використовувати для розрахунку трансфертних цін, визначають вимоги до документації, включають у свою заявку різні спеціальні вимоги, необхідні для підтвердження використаних трансфертних цін, а також встановлюють штрафи при виявленні неправильного ціноутворення або неналежної документації. Згідно з законодавчими та регламентними нормами рентабельність контрольованої операції може бути в межах діапазону та поза межами діапазону цін. Відповідно до типу контрольованої операції, компанія може не вживати ніяких заходів (у випадку відповідності всім нормам) або має здійснити самостійне коригування ціни. Для визначення рентабельності потрібно здійснювати вибірку цін та фінансових показників схожих зіставних операцій на ринку. В статті розглянуто методи трансфертного ціноутворення: порівняльної неконтрольованої ціни, ціни перепродажу, «витрати плюс», чистого прибутку, розподіленого прибутку. Визначено причини падіння рентабельності. Ефективним інструментом коригування рентабельності визначено кредит-ноту. Цей інструмент дозволяє здійснювати якісний контроль та мінімізувати можливі кредитні ризики. Міжнародна практика вказує на ефективність використання механізму кредит-ноти для коригування рентабельності при трансфертному ціноутворенні. Встановлено, що в Україні правового статусу кредит-ноти в законодавчій базі не визначено. Така ситуація створює проблеми під час застосування цього інструменту та не сприяє його ширшому використанню.