«Митний безвіз» у боротьбі з відмиванням коштів та в оптимізації митних ризиків - Вигівська, Ірина Миколаївна; Грабчук, Ірина Леонідівна; Назаренко, Тетяна Петрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Україна постійно продовжує рух у напрямі євроінтеграції, інтегруючи та синхронізуючи економічні процеси з Європейським Союзом. Наразі вже запроваджено низку «безвізів» з країнами ЄС: енергетичний, транспортний, економічний (щодо скасування тарифів і квот, які сприяють економії та спрощують процедури, мінімізуючи корупційні складові). Митні нововведення дозволяють українському бізнесу отримати інструменти для користування перевагами та спрощеннями процедури спільного транзиту. У статті визначено, що приєднання України у 2022 році до конвенції про процедуру спільного транзиту, так званого «митного безвізу», сприяє не тільки спрощенню митних процедур, але і посиленню безпеки митних перевезень, розвитку міжнародної торгівлі, посиленню боротьби з відмиванням коштів, прозорості здійснення експортно-імпортних операцій та забезпеченню сплати митних платежів до бюджету. Використання комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS) при «митному безвізі», окрім спрощення митного оформлення, дозволяє проводити аналіз митних ризиків, що в цілому сприяє підвищенню ефективності управління митними ризиками та боротьби з відмивання коштів.