Захист облікової інформації в умовах забезпечення кібербезпеки - Легенчук, Сергій Федорович; Вигівська, Ірина Миколаївна; Григоревська, Олена Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
У статті обгрунтовано що несанкціоноване використання інформації, сформованої в системі бухгалтерського обліку, може призвести до згубних наслідків, ризикуючи втратою інформації, неправильним введенням даних та зловживанням конфіденційною інформацією. Тому питання захисту інформації, сформованої в системі бухгалтерського обліку, є надзвичайно актуальними, а забезпечення її безпеки є пріоритетом у багатьох фірмах. Метою дослідження стало узагальнення існуючих підходів та окреслення перспективних напрямів до організації захисту облікової інформації в умовах забезпечення кібербезпеки. Доведено, що ефективна комунікація та спільні стратегії між керівництвом, бухгалтерами та аудиторами важливі для зменшення або захисту від виникаючих загроз інформаційній системі бухгалтерського обліку. Щоб правильно оцінити потенційні ризики, бухгалтери та аудитори повинні бути знайомі з поточними і новими технологіями. Наведено групи ризиків, на основі виділення ризиків для всіх компонентів облікового процесу, які притаманні електронним бухгалтерським інформаційним системам (ризики, повʼязані з збором та введенням даних в автоматизовану систему, ризики, повʼязані з обробкою інформації та її зберіганням на електронних носіях, ризики, повʼязані з етапом узагальнення та передачею інформації) та проаналізовано їх особливості з метою пошуку шляхів мінімізації. Контроль несанкціонованого доступу до бухгалтерських записів є важливим компонентом внутрішнього контролю. Політика доступу і паролів, шифрування, цифрові підписи, блокування дисків, міжмережеві екрани і цифрові сертифікати є прикладами заходів контролю, які повинні бути ідентифіковані, задокументовані, повідомлені і піддані перевірці при оцінці ефективності контролю. Наведено приклади впливу кібератак на систему бухгалтерського обліку та пов’язані з цим витрати. Обгрунтовано, що захист облікової інформації та уникнення кібератаки можливе лише за умови дотримання комплексних заходів та спільних дій керівництва, бухгалтерії, аудиторів та навчальних закладів у підготовці майбутніх фахівців.