Розбудова методики бухгалтерського обліку господарських результатів надзвичайних ситуацій - Ксендзук, Валентина Віталіївна; Поляк, Катерина Юріївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
Унаслідок проведеного дослідження в публікації розроблено організаційно-методичні положення бухгалтерського обліку наслідків надзвичайних ситуацій, що передбачають удосконалення порядку використання таких елементів методу, як рахунки та подвійний запис. З метою виокремлення наслідків НС запропоновано змінити механізм використання рахунків 8-го класу, через зміну його назви та структури й порядку відображення: змінити назву 8-го класу з «Витрати за елементами» на «Транзитні рахунки за запитом»; розширити вклад рахунків 8-го класу «Транзитні рахунки за запитом» з врахуванням витрат за елементами, наслідків надзвичайних ситуацій та ризико орієнтованих операцій; механізм використання рахунків 8-го класу «Транзитні рахунки за запитом» шляхом пропозицій щодо зміни положень Інструкції про застосування плану рахунків. Для цілей розширення інформаційного простору, що формується цими рахунками, розроблено порядок організації аналітичного обліку, який враховує як наслідки надзвичайних ситуацій, так і їх властивості. Зазначене покладено в основу порядку відображення наслідків НС у складі витрат діяльності з використанням транзитних рахунків (821 «Виробничі витрати, спричинені наслідками надзвичайних ситуацій», 822 «Загальновиробничі витрати, спричинені наслідками надзвичайних ситуацій», 823 «Адміністративні витрати, спричинені наслідками надзвичайних ситуацій», 824 «Витрати на збут, спричинені наслідками надзвичайних ситуацій», 825 «Інші операційні витрати, спричинені наслідками надзвичайних ситуацій»). Їх застосування в практиці діяльності підприємств та результативність у формуванні інформаційного простору управління господарською діяльністю в умовах надзвичайних ситуацій вказує на їх ефективність, практичну цінність та наукову обґрунтованість.