ОЦІНКА ДОСТАТНОСТІ РЕГУЛЯТИВНОГО КАПІТАЛУ БАНКІВ - Ларікова, Тетяна Віталіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2014)
Досліджено зміст поняття «достатність капіталу» для розвитку банку. Визначено сутність та роль регулятивного капіталу, що полягає у забезпеченні захисної функції фінансової стабільності банків і виражається через встановлення регулюючими та наглядовими органами НБУ розміру власного капіталу. Окреслено зміст основного і додаткового капіталу як складових регулятивного капіталу банків. Розглянуто основні підходи оцінки достатності регулятивного капіталу банків: норматив мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1); норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2); норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів; норматив співвідношення регулятивного капіталу до зобов’язань (Н3-1). Дотримання цих нормативів забезпечують фінансову стійкість та підвищення ефективності їх діяльності. Окреслено проблемні зони та перспективи подальших досліджень у цьому напрямку.