Трансфертне ціноутворення як засіб мінімізації податкових маніпулювань у розрахунках з нерезидентами - Жиглей, Ірина Вікторівна; Легенчук, Сергій Федорович; Орлов, Ігор Віталійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
У статті проведено дослідження сучасних тенденцій трансфертного ціноутворення як засобу мінімізації податкових маніпулювань, зокрема у розрахунках з нерезидентами. Розглянуто поняття «трансфертного ціноутворення» та «контрольованої операції», критерії, які свідчать про те, що операція є підконтрольною, зокрема в розрахунках з нерезидентами. Проаналізовано методи встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» та основу для їх застосування, а також штрафні санкції у сфері трансфертного ціноутворення. Розглянуто міжнародну та вітчизняну нормативні бази щодо трансфертного ціноутворення, визначено ознаки глобалізації податкового законодавства в цьому питанні. Виокремлено ознаки суб’єктивізму вітчизняного законодавства у сфері транспортного ціноутворення та наведено шляхи мінімізації ризику проведення посиленого моніторингу з боку контролюючих органів. Окреслено зміни, які відбулися у трансфертному ціноутворенні з початком пандемії COVID-19.