Проблемні питання зіставності як якісної характеристики корисної інформації фінансової звітності - Безручук, Світлана Леонідівна; Миськів, Любов Петрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
У результаті глобалізації і зростання міжнародної торгівлі розширилися кордони бізнесу. Створення єдиних, глобально застосовних стандартів бухгалтерського обліку має надати можливість зіставності інформації фінансової звітності. Користувачі фінансової звітності мають потребу у зіставній і прозорій інформації. Вважається, що зіставність як якісна характеристика є достатньо зрозумілою і безпроблемною, що підтверджує проведене нами опитування спеціалістів у сфері бухгалтерського обліку. Обираючи серед двох якісних характеристик важливішу, на їх погляд, респонденти віддали перевагу іншій якісній характеристиці, зіставність не визначається як характеристика якісної інформації звітності. У статті розглядаються проблемні питання зіставності. Визначено, що в термінології існує неоднозначність трактування терміна «comparability», визначеного МСФЗ. Порівняння визначаємо як процес, за якого порівнюються статті фінансової звітності. Зіставність визначаємо як якісну характеристику статті. У контексті фінансової звітності запропоновано виробити суворий, методологічний підхід до зіставності, не допускати неоднозначності у трактуваннях.