Розвиток аналітичного забезпечення формування Звіту про управління - Вигівська, Ірина Миколаївна; Барчак, Тетяна Петрівна; Бакалович, Ірина Петрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2022)
У статті задля сприяння прозорості, повноти і релевантності обліково-звітної інформації надано пропозиції щодо розвитку аналітичного забезпечення Звіту про управління. Аналіз цього звіту рекомендовано проводити за такими етапами: розкриття інформації про фінансові результати; аналіз ліквідності та зобов’язань, розкриття інформації про екологічні аспекти діяльності, про соціальні аспекти і кадрову політику; дослідження перспектив розвитку підприємств; аналіз стану корпоративного управління. Апробація запропонованого підходу дозволила виявити відмінності та подібні аспекти формування звітів про управління підприємств з розподілу електроенергії. Зокрема встановлено, що немає єдиного підходу до використання показників ліквідності та зобов’язань, тому рекомендовано використовувати показники абсолютної ліквідності та коефіцієнт покриття. Ідентифіковано екологічні аспекти діяльності компаній та встановлено недостатній рівень розкриття відповідної інформації у звітах про управління підприємств з розподілу електроенергії. Дослідження у звітах кадрової політики і соціальних питань дозволило встановити наявні рівні можливості кар’єрного росту для всіх категорій персоналу, своєчасне навчання і підвищення кваліфікації операційним потребам компанії. Встановлено, що перспективами розвитку всіх досліджених підприємств є ефективне використання ресурсів і зменшення впливу на довкілля, підвищення промислової безпеки та своєчасне оновлення електричних мереж і обладнання.