ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙ ЗА ІНФОРМАЦІЙНИМИ РЕСУРСАМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Дідух, Дмитро Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2014)
Надано визначення поняття «ефективність інноваційної діяльності». Розглянуто основні види ефектів від інновацій та зроблено акцент на якісній характеристиці наслідків інноваційної діяльності в сфері соціальної відповідальності підприємства. Дано оцінку соціальних результатів нововведень з урахуванням користувачів інформації та їх мети. З точки зору інноваційно-активного підприємства проаналізовано оціночні індикатори соціальної ефективності інновацій за даними інформаційних ресурсів бухгалтерського обліку. В контексті наведеної вище інформації виділено показники рівня доходів працівників, рівня соціальних витрат підприємства, обсягу участі підприємства у державних соціальних програмах, вартості робочої сили, використання коштів на охорону праці, ділової репутації підприємства та зайнятості персоналу на підприємстві. Досліджено, що названі вище показники можна отримати за даними бухгалтерського обліку. При цьому розрахунок даних індикаторів слід проводити в динаміці, тобто з використанням критеріальних виразів – збільшення, зменшення, приріст, прискорення, уповільнення та шляхом порівняння.