ОЦІНКА ТА ОПОДАТКУВАННЯ ВКЛАДІВ, ВНЕСЕНИХ ЗАСНОВНИКАМИ ДО СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ В ОБМІН НА КОРПОРАТИВНІ ПРАВА - Ткаченко, Надія Макарівна; Цюцяк, Ігор Любомирович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2014)
На основі аналізу чинних нормативно-правових актів розглянуто з економічної та фіскальної позицій існуючі методичні підходи до оцінювання активів, внесених засновниками на початковому етапі заснування бізнесу. Висвітлено особливості внесення учасниками вкладів до статутного капіталу товариств з обмеженою відповідальністю у грошовій, матеріальній та нематеріальній формі, а також розкрито порядок оподаткування операцій, зумовлених внесенням активів в обмін на корпоративні права. Акцентовано увагу на тому, що нефінансові активи, внесені засновниками в рахунок погашення заборгованості за вкладами до статутного капіталу, перебувають під впливом суб’єктивної оцінки засновників, що може спричинити, з одного боку, до формування недостовірного розміру зареєстрованого капіталу, а з іншого – до визнання у майбутньому витрат іншої звичайної діяльності в сумі проведеної уцінки об’єктів необоротних активів. З метою усунення можливості утворення зазначеної проблематики запропоновано на законодавчому рівні наділити правами з оцінки нефінансових активів, внесених засновниками до статутного капіталу виключно професійних оцінювачів з оцінки майна, а також встановити гранично допустиму частку таких активів у загальній вартості внесених учасниками вкладів.