Авансований капітал підприємств сфери виробництва: аналітичний аспект - Світлишин, Ігор Іванович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
На основі системного підходу, використовуючи методи групування та узагальнення проведено дослідження авансованого капіталу підприємств сфери виробництва. В якості системи індикаторів застосовано абсолютні та відносні показники. Встановлено наявність деструкції щодо розподілу авансованого капіталу між підприємствами виробничої сфери. Визначено, що ефективність діяльності підприємств суттєво різниться у розрізі галузей сфери виробництва. Виявлено зв’язок між ефективністю господарювання та структурою авансованого капіталу підприємств сфери виробництва. Дослідження структури авансованого капіталу здійснено на основі галузей виробничої сфери, що дало змогу врахувати специфічні особливості ведення бізнесу в кожній з них, а також у розрізі великих, середніх та малих підприємств для візуальної ідентифікації кращого варіанта структури капіталу. Використовуючи метод стохастичного факторного аналізу встановлено, що вагомий вплив на ефективність господарської діяльності підприємств здійснюють три фактори: питома вага авансованого фонду оплати праці, питома вага основних засобів та нематеріальних активів, питома вага запасів у структурі авансованого капіталу. При цьому напрям і ступінь впливу цих факторів у кожній галузі та для кожного виду підприємств – різний. Враховуючи середовище функціонування підприємств сфери виробництва, на основі отриманих рівнянь регресії запропоновано заходи щодо підвищення ефективності господарювання.