Історичні аспекти розвитку аудиту як виду господарської діяльності - Savitskyi, Vladyslav V.; Parshakov, Valerii M. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Під час дослідження здійснено аналіз наукової літератури в частині історичних аспектів розвитку аудиту. Аналіз наукових праць свідчить про відсутність єдиного підходу щодо періодизації аудиту, така ситуація склалася через сукупність об’єктивних причин: теорія, що лежить в основі дослідження, його об’єкт, методи та завдання. Роботу побудовано на дослідженні історичних аспектів аудиту як господарської діяльності в такому порядку: витоки аудиту як інституту фінансового контролю; формування та еволюція аудиту в Україні (у складі Російської імперії та Радянського Союзу); поява аудиту та розвиток аудиту в сучасному його розумінні; сучасні тенденцій аудиту в країнах світу. Під час дослідження було встановлено, що сучасний стан аудиту як вид незалежного фінансового контролю та як вид господарської діяльності визначається зовнішнім середовищем з позицій: специфіки соціально-економічних відносин з позиці об’єкту аудиту як інструменту незалежного фінансового контролю, специфіки розвитку управлінської науки з позиції появи аудиту як інструменту взаємозв’язку між управлінськими ланками, розвитку аудиту як консалтингу з позиції аудиторської діяльності як виду бізнесу. В статті розглянуто інституційне забезпечення (сукупність державних, професійних та суспільних інституцій, основними функціями яких є регулювання аудиту та аудиторської діяльністі) регулювання аудиторської діяльності в країнах Західної Європи.