Професійна успішність як критерій оцінки ефективності управління інтелектуальним капіталом футбольних клубів - Мисака, Ганна Вікторівна; Дерун, Іван Анатолійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Завдяки новітнім реаліям та закономірностям реалізації економічних відносин інтелектуальний капітал упевнено здобув статус четвертого фактора виробництва. Тому задля набуття, збереження та розвитку своїх конкурентних переваг компанії мають підтримувати високий рівень ефективності управління власним інтелектуальним капіталом та його складовими. Важливу роль у цьому відіграє забезпечення інформаційних потреб зовнішніх та внутрішніх стейкхолдерів оперативними та релевантними даними щодо інтелектуального капіталу. Однак, зважаючи на те, що переважна більшість компонентів інтелектуального капіталу не відповідає критеріям визнання активами, існуюча система бухгалтерського обліку неспроможна відобразити їх у публічній фінансовій звітності як загальновизнаному джерелі достовірної інформації про майновий стан та результати діяльності суб’єкта господарювання. Крім того, характеристики окремих складових інтелектуального капіталу унеможливлюють застосування до них не лише вартісних, а й кількісних одиниць виміру. Тому в процесі управління інтелектуальним капіталом його оцінювання відбувається на основі низки специфічних методів. Мета статті: 1) встановити наскільки вірогідною є оцінка ефективності інтелектуального капіталу за такими методами ринкової капіталізації, як коефіцієнт Price/Вook value (Р/В) («відношення ринкової вартості компанії до її балансової вартості») та коефіцієнт Тобіна шляхом порівняння одержаних результатів з показниками професійної успішності компаній; 2) визначити перспективи застосування окремих методів вимірювання інтелектуального капіталу з урахуванням рівня вірогідності результатів, які вони забезпечують. Як об’єктивне джерело оцінки професійної успішності компаній було використано клубний рейтинг УЄФА. Шляхом емпіричного аналізу даних фінансової звітності футбольних клубів з ТОП-50 цього рейтингу за 2014–2018 рр. та інформації про ринкову вартість їх акцій було визначено ефективність управління їх інтелектуальним капіталом. Отримані результати засвідчили наявність істотних розбіжностей із рейтингом професійної успішності клубів. На цій підставі проведено оцінку перспектив застосування методів вимірювання ефективності інтелектуального капіталу, які базуються на рентабельності активів.