Генезис Рахункової палати України - Яремчук, Ігор Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
У процесі дослідження було встановлено, що розвиток державного фінансового контролю, а тепер і аудиту відбувався протягом багатьох століть. Визначено, що фактично його виникнення, з одного боку, пов’язане з розбудовою механізму державних фінансів, а з другого – з появою державного рахівництва, яке і є його інформаційною основою. В статті здійснено аналіз наукової літератури, що стосується питань історії виникнення та розвитку Рахункової палати України. На продовження здійснених науковцями напрацювань дозволимо зробити припущення про первинність контрольно-рахівних функцій у державному апараті фінансового управління та виконання таких функцій власне чиновниками державних утворень. Встановлено, що перше потужне державне утворення на території теперішньої України – Київська Русь – відзначилось створенням зведення законів, які, у тому числі, регулювали і питання державного фінансового контролю. З набуттям Україною незалежності постало питання про формування оновленого вищого органу державного фінансового контролю. Було створено однойменний орган Верховної Ради України (з грудня 1997 року – Рахункова палата України). Було досліджено, які функції, відповідно до нормативно-правового регулювання, виконувала Рахункова палата України. В статті здійснено порівняння повноважень Контрольної палати СРСР та Рахункової палати України згідно з нормативними актами. Аналіз показав спадкоємність вказаних вищих органів державного фінансового контролю і автор доказово акцентує на цьому; такий підхід є принциповим у випрацюванні історії розвитку Рахункової палати України, оскільки дозволяє виокремити період фактичної прямої та опосередкованої побудови основ діяльності вітчизняної Рахункової палати. На основі проведеного дослідження було сформовано основні етапи історії розвитку Рахункової палати України на сьогодні.