Облікова політика як інструмент моделювання механізму застосування елементів методу бухгалтерського обліку послуги в сфері безпеки бізнесу - Широкопояс, Олександр Юрійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Залежно від галузі, в якій функціонує підприємство, визначатимуться специфічні риси облікової політики. Як показало дослідження, специфічним буде процес формування положень облікової політики для підприємств, що реалізують послуги в сфері безпеки бізнесу. Встановлено, що єдиного підходу до формування політики підприємств галузі сформувати неможливо, адже різні види послуг із гарантування безпеки обумовлюють різний спектр об’єктів бухгалтерського обліку, склад витрат, вибір методів обліку та калькулювання витрат, структуризацію прямих та непрямих, постійних та змінних витрат. Визначено, що облікова політика є ефективним інструментом управління інформаційними потоками, що формуються в системі управління господарською діяльністю підприємства, що реалізує послуги в сфері безпеки бізнесу. Проведено дослідження щодо сутності поняття «облікова політика» та сформовано власне визначення поняття – інструмент формування інформаційного простору управління послугою в сфері безпеки бізнесу, що визначає порядок організації бухгалтерського обліку та вибір механізмів застосування елементів методу бухгалтерського обліку, які передбачені законодавством, зважаючи на специфіку об’єкта управління. В процесі дослідження було побудовано модель бухгалтерського обліку як процесу моделювання економічної дійсності. Встановлено, що моделювання як метод наукового дослідження в бухгалтерському обліку дозволяє: виявити властивості об’єкта бухгалтерського обліку, що зумовлюють особливості його відображення в бухгалтерському обліку; сформувати ідеальну модель інформаційного забезпечення управління господарською діяльністю, що виходитиме із ідентифікованих запитів користувачів як внутрішніх, так і зовнішніх.