Розвиток складових системи економічного аналізу діяльності підприємств лісового господарства - Мельник, Ірина Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Особливість діяльності підприємств лісового господарства в тому, що вона знаходиться на перетині рівносторонніх інтересів, які вимагають оцінки як екологічної, так і економічної результативності. У процесі дослідження було встановлено, що організація економічного аналізу діяльності підприємств лісового господарства формується як на рівні окремого підприємства, так і на рівні галузі в цілому. У статті запропоновано структуру системи економічного аналізу: суб’єкт економічного аналізу, об’єкт економічного аналізу, методологічна дія, зворотній зв’язок. Об’єктом економічного аналізу діяльності є лісогосподарська діяльність, під якою з позиції економічного аналізу, розуміємо: комплексний об’єкт економічного аналізу, який враховує сукупність об’єктів управління, які складають лісогосподарську діяльність та забезпечують її. В досліджені виокремлено напрями методики ефективності аналізу діяльності підприємства лісового господарства. У статті обґрунтовано специфіку формування та розвитку системи економічного аналізу діяльності підприємств лісового господарства, яка полягає у визначенні специфіки складових системи та їх проявів на різних рівнях. Обґрунтовано галузеву структуру об’єктів економічного аналізу, визначено рівні формування методичного забезпечення, запропоновано структуру суб’єктів економічного аналізу та визначено напрями впливу зворотного зв’язку на об’єкт управління.