Удосконалення методики формування звітності про природний капітал - Лопін, Андрій Олександрович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
У статті визначено розробку наукових підходів до удосконалення методики формування звітності про природний капітал як основи інтерпретації його показників у контексті сталого розвитку інвайронментальної економіки. Обґрунтовано, що перейти на систему комплексного державного моніторингу стану навколишнього природного середовища та удосконалити систему інформаційного забезпечення процесу прийняття управлінських рішень можливо шляхом формування різноманітних звітів, у яких має бути інформація про використання природного капіталу. Доведено, що для удосконалення системи бухгалтерського обліку в частині формування інформаційної бази для управління природоохоронною діяльністю та розробки механізму перенесення інформації з фінансової звітності до добровільної доцільно наповнити статі фінансової звітності показниками про природний капітал. Внесено зміни до форми фінансової звітності № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» та наведено схеми перенесення інформації з облікових регістрів до її статей. Аналіз показників, запропонованої форми, дозволяє визначити зміни величини активів природоохоронного призначення та джерел їх формування, що дозволить привернути увагу фахівців, задіяних в природоохоронній діяльності, до визначення причин, що зумовили ці зміни. Для визначення фінансового результату операцій, пов’язаних з природоохоронною діяльністю, запропоновано внести зміни до форми № 2 «Звіт про фінансові результати». Проведений аналіз практичної діяльності підприємств харчової індустрії та запитів стейкхолдерів стосовно екологічної інформації, дозволив розробити форму розкриття інформації про природний капітал у звіті про управління підприємствам харчової індустрії за розділами: раціональне використання води, управління відходами, викиди парникових газів, споживання енергії та екологічне управління.