Інституційні аспекти регулювання та забезпечення якості аудиторської діяльності в Україні як складової розвитку аудиту якості фінансової звітності - Кочин, Тетяна Михайлівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
У процесі дослідження було встановлено, що використання аудиторського інструментарію та відповідних аналітичних процедур аудиторами та суб’єктами аудиторської діяльності в цілому під час надання аудиторських послуг є фундаментальною основою забезпечення та розвитку організаційно-методичних засад проведення аудиту якості фінансової звітності. У свою чергу необхідною є оцінка сучасного стану якості надання аудиторських послуг аудиторами та суб’єктами аудиторської діяльності в Україні з метою визначення проблематики та пошуку напрямів удосконалення процесу організації, здійснення аудиту фінансової звітності, та підвищення ефективності результатів зазначених контрольних процедур. У досліджені було встановлено, що контроль за якістю надання аудиторських послуг може набувати внутрішньої та зовнішньої форм його організації по відношенню до аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності. Розглядаючи питання регулювання аудиторської діяльності було проілюстровано інституційні аспекти забезпечення якості аудиторської діяльності. У статті з’ясовано, що на сьогодні загальновизнаними у світі є наступні моделі регулювання аудиторської діяльності: модель державного регулювання аудиторської діяльності; модель саморегулювання або ж суспільного регулювання аудиторської діяльності; змішана модель регулювання аудиторської діяльності. Варто зауважити, що якість фінансової звітності, на основі якої ухвалюють рішення користувачі фінансової інформації, залежить не тільки від якості розкриття такої інформації, але й від якості аудиторського звіту, де сформульована думка аудитора про те, чи фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах не містить викривлень та відповідає обраній концептуальній основі. У зв’язку з цим під час аудиторської перевірки особливу увагу слід звернути на аудиторські процедури ознайомлення із середовищем клієнта для розуміння ризиків зниження якості фінансової звітності.