Аналітичні процедури щодо методів управління персоналом аудиторських фірм - Євдокимов, Віктор Валерійович; Грицишен, Димитрій Олександрович; Савіцький, Владислав Валентинович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2020)
Від ефективності управління трудовими ресурсами аудиторської компанії залежить її репутація, а отже, і конкурентоспроможність. З метою визначення сучасних підходів до управління персоналом аудиторських фірм, нами було досліджено внутрішні політики та звіти про прозорість найбільших аудиторських фірм України. В процесі дослідження було запропоновано аналітичні процедури щодо оцінки ефективності методів управління персоналом аудиторських фірм, які пропонуємо групувати таким чином: оцінка ефективності безперервного навчання; оцінка результатів від ротації аудиторів; оцінка результатів політики забезпечення незалежності аудиторів та уникнення конфлікту інтересів. Визначені в дослідженні методичні положення економічного аналізу ефективності управління кадровим потенціалом дозволили формувати такі складові, як загальна оцінка витрат на безперервне навчання, оцінка економічних вигід від безперервного навчання, оцінка втрат аудиторської фірми від некомпетентності аудитора, оцінка ефективності методів управління кадровим потенціалом аудиторської фірми. Оскільки результатами роботи аудиторів є доходи, що отримані аудиторською фірмою, нами було проаналізовано доходи міжнародних аудиторських фірм від діяльності на вітчизняному ринку аудиторських послуг. На основі результатів проведеного аналізу було встановлено особливості діяльності найбільших аудиторських фірм в Україні, що є філіями або представництвами міжнародних аудиторських фірм. У свою чергу було проведено оцінку ефективності використання кадрового потенціалу аудиторських фірм. У результаті цього дослідження було розроблено комплекс методичного забезпечення економічного аналізу, це дозволить оцінити якісні та вартісні показники кадрового потенціалу.