Бухгалтерський облік в управлінні транспортною логістикою: організаційні положення - Вигівська, Ірина Миколаївна; Ягнич, Катерина Іванівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
У статті досліджено сутність поняття «транспортна логістика» та обґрунтовано, що це оптимально побудована, з економічної точки зору, система оперативної адресної доставки вантажу. Ідентифіковано групи транспорту за призначенням (загального та незагального користування). Встановлено, що транспортна логістика по відношенню до суб’єкта господарювання поділяється на внутрішню (внутрішньовиробничі перевезення) та зовнішню (забезпечення процесів постачання та продажу). Окреслено основні завдання транспортної логістики з метою встановлення галузевої специфіки та її впливу на особливості організації бухгалтерського обліку. Виокремлено організаційні аспекти облікового забезпечення транспортної логістики, які ідентифікуються в межах етапів системи оперативної адресної доставки вантажу (підбір найбільш відповідного транспортного засобу; оцінка витрат (кошторисна вартість); документальне забезпечення (супровідні та дозвільні документи, страхові поліси тощо); навантаження вантажу; сам процес транспортування; розвантаження у кінцевому пункті доставки). Здійснено критичний аналіз напрямів удосконалення бухгалтерського обліку для цілей управління транспортною логістикою, зокрема в частині аналітичного обліку, управлінського обліку та інформаційного забезпечення управління.