Обліковий підхід до формування інформації інтегрованої звітності - Шерстюк, Олександр Леонідович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Залежність діяльності суб’єктів господарювання від впливу чинників фінансового та нефінансового характеру обумовило необхідність отримання користувачами інформації даних, які характеризують такий вплив і його наслідки. Одним з механізмів задоволення таких потреб є підготовка відповідальними особами суб’єктів господарювання інтегрованої звітності. Водночас узгодженість фінансових, екологічних, соціальних та інших показників, що містяться у формах інтегрованої звітності ґрунтується на встановлених взаємозв’язку та взаємозалежності окремих даних, а не на основі універсальних підходів до їх підготовки. Тому метою дослідження, результати якого викладені у статті, визначено розробку пропозицій щодо формування інформації інтегрованої звітності на основі застосування підходів, характерних для системи бухгалтерського обліку. Весь процес формування інтегрованої звітності ґрунтується на формалізації суджень осіб, відповідальних за підготовку інформації, її інтерпретацію та розкриття у звітних формах. Такі судження стосуються доречності інформації, її достовірності, економічної доцільності понесення витрат на її отримання. На основі суджень описового характеру, що формулюються особами, відповідальними за підготовку інтегрованої звітності, процеси, що впливають на діяльність суб’єкта господарювання, мають бути визнані, оцінені та систематизовані. За результатами дослідження сформульовані критерії, на основі яких формалізуються відповідні судження. Реалізація розроблених пропозицій дасть можливість забезпечити різноманітні інформаційні потреби користувачів інформації, зацікавлених в оцінюванні діяльності економічних суб’єктів за критерієм врахування взаємних впливів самої діяльності та середовища.