Пріоритетні фактори розвитку довгострокової мотивації праці персоналу - Свінцицька, O. M. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Стаття присвячена проблемі мотивації праці в контексті забезпечення стабільного позитивного результату в довгострокову періоді життєвого розвитку підприємства. Прагнення роботодавця постійно підтримувати дієздатність і розвиток працівників неодмінно призводить до перегляду стимулів трудової діяльності, поєднання економічних інструментів задоволення потреб працівників з соціально-психологічними методами впливу на їх поведінку в колективі відповідно до інтересів та потреб виявлених груп працівників на різних етапах їх професійного життя. Завдання сучасного керівника знайти власний стимул для кожного працівника, починаючи із залучення до простого соціального проекту і закінчуючи створенням умов для професійного росту і самореалізації. Саме акцент на позитивний імідж та репутацію підприємства серед усіх учасників ринку, корпоративну соціальну відповідальність та залучення всіх працівників до участі в розвитку підприємства, стають пріоритетними факторами розвитку мотивації працівників та створює необхідний фундамент для стійкого економічного розвитку підприємства. Ці аспекти стратегічно забезпечують розвиток позитивної мотивації персоналу та визначили актуальність, мету та зміст наукового дослідження.