Порядок оцінки якості програмних продуктів для ведення бухгалтерського обліку - Вольська, Катерина Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Здійснено огляд літературних джерел щодо питань ефективності та надійності програмного забезпечення; проаналізовано міжнародні стандарти, які регламентують якісні характеристики програмних продуктів на різних стадіях їх життєвого циклу. Здійснено поділ критеріїв якості програмного забезпечення на загальні та спеціальні, зокрема для облікових програмних продуктів. Актуалізовано проблему вибору програмного забезпечення посадовими особами підприємства, які не мають спеціальних знань у сфері програмування, та надано пропозиції для вирішення цієї проблеми, а саме, запропоновано оцінювати програмне забезпечення для ведення бухгалтерського обліку за двома напрямами: 1) до придбання і 2) у процесі роботи з ним. Автором визначено, що більш важливою для користувачів є якість під час використання, оскільки це бачення користувачем якості середовища, яке містить програмне забезпечення, її визначають за результатами використання програмного продукту в середовищі, а не за його властивостями як такого. Розроблено систему критеріїв та показників, які допоможуть обрати той чи інший програмний продукт залежно від потреб суб’єкта господарювання та його керівництва. У статті визначено, що при виборі якісного програмного продукту слід, в першу чергу, визначати, які потреби є у суб’єкта господарювання, якими є обсяги, обороти господарської діяльності, яким чином здійснюється бухгалтерський облік, як буде зберігатися бухгалтерська інформація, чи потрібно придбавати програмний продукт, яким чином здійснюється обслуговування програмного продукту його розробниками тощо.