Проблеми облікового забезпечення надання благодійної фінансової допомоги в умовах ризиків сепаратизму і тероризму - Вигівська, Ирина Миколаївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Ідентифіковано проблеми облікового забезпечення надання благодійної фінансової допомоги соціально відповідальними бізнес-одиницями, яка надається в умовах ризиків сепаратизму і тероризму дійсним та колишнім учасникам Антитерористичної операції (АТО) та Операції Об’єднаних сил (ООС), членам їх сімей, фізичним особам, які постраждали у зоні проведення бойових дій, переселенцям. Враховуючи, що боротьба з тероризмом є одним із пріоритетних напрямів діяльності Організації Об’єднаних Націй (ООН) та інших міжнародних організацій, а також поширення на Сході України тероризму та сепаратизму, в роботі досліджено питання облікового забезпечення механізму надання благодійної фінансової допомоги дійсним і колишнім учасникам АТО та ООС, членам їх сімей, фізичним особам, які постраждали у зоні проведення бойових дій, переселенцям. Це необхідно задля мінімізації ризиків фінансування угруповань сепаратистів і терористів в Україні та посилення фінансового моніторингу (контролю) за рухом фінансових потоків суб’єктів господарювання як ймовірних джерел фінансування тероризму та сепаратизму. Встановлено, що такі облікові процедури (методи, елементи методу), як документування, рахунки, подвійний запис, звітність дозволяють посилити контроль такого фінансування та в цілому є інструментами управління ризиками як на мікро-, так і на макрорівнях.