Компаративний аналіз моделей організації надання послуг з бухгалтерського обліку: аутсорсинг, інсорсинг, косорсинг - Бачо, Роберт Йосипович; Макарович, Вікторія Костянтинівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Організаційна структура підприємства має передбачати наявність системи ефективного управління операційними процесами, яка не може функціонувати без оптимальної організації бухгалтерського обліку, що являє собою сукупність взаємодіючих ланок, спрямованих на цілісну діяльність і розвиток суб’єкта господарювання. Актуальним постає питання дослідження якісної та ефективної організації бухгалтерського обліку на підприємстві, пошуку альтернативних моделей організації бухгалтерського обліку через застосування послуг зовнішніх провайдерів, виявлення взаємозв’язку між ними та відмінностей в їх застосуванні. У статті сконцентровано увагу на таких моделях організації бухгалтерського обліку, як організація ведення бухгалтерського обліку внутрішніми підрозділами та на договірних засадах зовнішнім провайдером, тобто передача максимально можливої кількості облікових процесів та процедур на крауд-технології (аутсорсинг, інсорсинг, косорсинг) з точки зору організації облікових процесів. Визначено сутність понять «аутсорсинг», «офшоринг», «інсорсинг», «аутстафінг», «косорсинг». Проведено компаративний аналіз зазначених крауд-технологій та визначено їх переваги і недоліки для цілей якісної організації облікових операцій у структурі підприємства. Акцентовано, що вибір будь-якої моделі організації облікових процесів (аутсорсинг, інсорсинг, косорсинг) є стратегічним рішенням для підприємства, оскільки таке рішення має пряме відношення до всіх аспектів управління підприємством. В умовах формування цифрової економіки за рахунок інформаційних технологій та платформ кардинально змінюються бізнес-моделі. Використання аутсорсингової / інсорсингової / косорсингової стратегії дає можливість компанії не тільки знижувати витрати і збільшувати капіталізацію компанії, але рости і розвиватися більш швидкими темпами.