Побудова адаптивної системи бухгалтерського обліку в розширенні спектра звітності для забезпечення якості інформаційних ресурсів - Щирська, Антоніна Юліївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Проведено аналіз наукової літератури, що стосується питань бухгалтерської звітності в забезпеченні сталого розвитку. В процесі дослідження було визначено фактори, які впливають на формування організаційно-методологічних положень бухгалтерського обліку для цілей формування звітності сталого розвитку, а саме: галузева спрямованість господарської діяльності підприємства, організація бізнес-процесів, організація системи управління, організація інформаційних підсистем управління. Розглянуто процедуру взаємозв’язку звітності сталого розвитку з фінансовою та іншими видами бухгалтерської звітності. Наведено пропозиції щодо затвердження на підприємстві сукупності внутрішніх регламентів та внесення змін до ряду існуючих, які мають забезпечити представлення інформації, що буде відповідати таким якісним властивостям: повнота, достовірність зіставність, ясність, надійність, суттєвість, своєчасність, збалансованість, цілісність, конфіденційність, компетентність. Такі положення лягли в побудову загальної моделі нового механізму оприлюднення інформації через звітність сталого розвитку, що дозволяє сформувати якісний інформаційний ресурс для стейкхолдерів. Модель формування і оприлюднення інформації про господарську діяльність підприємств через механізм звітності сталого розвитку передбачає комплекс заходів із трансформації інформаційних підсистем управління та власне й самої системи прийняття управлінських рішень. Це, в свою чергу, стало причиною обґрунтування напрямів удосконалення системи внутрішніх регламентів як в частинні діючих так і розробці нових.