Вплив міжнародних моделей корпоративного управління на розвиток облікової практики - Царук, Василь Юрійович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
Розглянуто сутність поняття “модель корпоративного управління”. Проаналізовано основні характеристики міжнародних моделей корпоративного управління. Обґрунтовано доцільність використання поняття “вітчизняна модель корпоративного управління”. Виділено основні проблемні напрями удосконалення системи обліково-аналітичного забезпечення корпоративного управління. Проаналізовано характерні риси вітчизняної моделі корпоративного управління. Розкрито відмінні особливості впливу німецької та англо-саксонської моделі корпоративного управління на розвиток системи бухгалтерського обліку в Україні. Розглянуто причини та наслідки конвергенції міжнародних моделей корпоративного управління. Виявлено проблему невідповідності впровадженої моделі корпоративного управління та національної системи бухгалтерського обліку. Висвітлено питання конвергенції міжнародних облікових моделей. Розкрито особливості розвитку вітчизняної системи корпоративного управління в контексті удосконалення національної системи бухгалтерського обліку.