Удосконалення класифікації нематеріальних активів для цілей бухгалтерського обліку - Пиріжок, Стелла Євгеніївна; Мельник, Ерна Георгієвна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2019)
У статті розглянуто проблемні питання класифікації нематеріальних активів для обліково-аналітичного забезпечення управління операціями з ними. Зроблено акцент на тому, що в результаті розширення кола користувачів облікової інформації про фінансовий та майновий стани підприємства, а також істотного підвищення інтересу учасників економічного процесу до об’єктивної і достовірної інформації про рух засобів підприємства, їх складу з метою здійснення ефективного управління важливого значення набуває одержання повної характеристики нематеріальних активів та наслідків здійснення операцій із ними. Для цього необхідно сформувати обґрунтовану класифікацію, оскільки кожному виду нематеріальних активів відповідає своя система облікового відображення, методів оцінки, аналізу, аудиту та управління, що зумовлено здійсненням господарської діяльності. Тому нами доповнено класифікаційні ознаки нематеріальних активів, розкрито їх зміст і таким чином виокремлено їх види: за галузями; за функціональним призначенням; за натурально-речовою ознакою; за відношенням до процесу експлуатації; за термінами використання; за можливістю використання механізму амортизації; за нормативним регулюванням; за ступенем відчуження; за ступенем впливу на фінансові результати підприємства; за етапами життєвого циклу виробу; за стадіями кругообігу руху коштів; за відношенням до суб’єкта господарювання. Уточнення класифікації нематеріальних активів за вказаними ознаками може бути одним із основних аспектів ефективної організації їх обліку, внутрішньогосподарського аналізу і контролю.