Розвиток понятійно-категоріального апарату в частині ідентифікації фінансових результатів: адаптація до діяльності будівельних підприємств - Павелко, Ольга Віталіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
В умовах сьогодення в післякризовий період господарюючі суб’єкти зацікавлені, як ніколи раніше, в максимізації фінансових результатів діяльності. Нині можна констатувати активізацію виконання будівельних робіт. Проте не завжди, за результатами ведення господарської діяльності будівельних підприємств спостерігається прибуток. Внаслідок проведеного вибіркового аналізу фінансової звітності 63 будівельних підприємств України за 2017 рік, основними видами діяльності яких є будівництво, організація будівництва, інші спеціалізовані будівельні роботи, встановлено, що згідно з наявними даними 21 підприємство у 2017 р. спрацювало збитково, 42 – прибутково. У випадку наявності прибутку, постає необхідність належного його обліковування і відображення в звітності. Дані питання частково висвітлено, а окремі проблеми вирішено в дисертаційних роботах, захищених в Україні в останні роки. Задля виконання окреслених завдань вкрай важливим є розуміння економічної сутності прибутку, для чого за доцільне вважаємо виконання ретроспективного аналізу підходів до тлумачення прибутку представниками різних облікових шкіл, зокрема італійської, французької, німецької та англо-американської. Аналіз дефініцій прибутку, проведений в дослідженні за трьома напрямками (в обліку, аналізі та аудиті; фінансах; економіці підприємства та економічній теорії), вказує на те, що серед учених відсутній єдиний уніфікований підхід до розгляду його сутності, поняття прибутку є багатоаспектним. У статті окреслено авторський підхід до розуміння сутності прибутку та ідентифіковано поняття «прибуток будівельного підприємства».