Публічні закупівлі як об’єкт аналізу в умовах реформування системи управління державними фінансами - Грицишен, Димитрій Олександрович; Свірко, Світлана Володимирівна; Супрунова, Ірина Валеріївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Опрацьовано теоретичні засади аналізу публічних закупівель через визначення власне поняття «публічні закупівлі», ролі аналізу в системі управління державними фінансами, принципів аналізу публічних закупівель та його функцій. Пропонується під публічними закупівлями розуміти складову СУДФ, що являє собою унормований механізм фінансово-економічних відносин між державою та суб’єктами господарювання з приводу реалізації державного замовлення на товари, послуги, роботи на засадах добросовісної конкуренції серед учасників, максимальної економії та ефективності, цільового використання бюджетних коштів, відкритості і прозорості на всіх стадіях закупівель, рівноправності учасників, об’єктивної та неупередженої оцінки пропозицій конкурсних торгів, запобігання корупційним діям і зловживанням на досягнення цілей державної соціально-економічної політики з метою задоволення відповідних суспільних потреб. Умотивовано представлено такий склад принципів аналізу публічних закупівель: достовірність; повнота; достатність інформації; відповідність; значущість; зручність; конкретність; комплексність; системність; регулярність; об'єктивність; дієвість; економічна доцільність; порівняність; науковість. До функцій аналізу публічних закупівель віднесено: інформаційну, контрольну, оціночно-діагностичну, пошукову, прогностичну, захисну, науково-пізнавальну. Представлений базовий інструментарій уможливить розбудову науково-обґрунтованого механізму аналізу публічних закупівель.