Uwarunkowanie zależności pomiędzy pojęciami «innowacje», «innowacyjność» i «działalność innowacyjna» w systemie zarządzania przedsiębiorstwem: doświadczenia polskich badaczy - Ксендзук, Валентина Віталіївна; Саакян, Анна Давидівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Artykuł został poświęcony analizie aparatu pojęciowego w zakresie prowadzenia dzialalności innowacyjnej przedsiębiorstw. Jako uzasadnienie aktualności prowadzenia badania w tym zakresie przeanalizowano dane statystyczne dotyczące wdrażania innowacji w działalność ukraińskich i polskich przedsiębiorstw. Zbadano podejścia polskich badaczy do traktowania pojęć „innowacje”, „innowacyjność” i „działalność innowacyjna” w celu uzasadnienia w ujęciu teoretycznym i praktycznym zależności pomiędzy tymi definicjami. Pozwoliło to na wysunięcie wniosków w ramach udoskonalenia tłumaczenia badanych definicji oraz uwarunkowania zależności pomiędzy nimi. Ponieważ jak pokazało badanie stosowanie w praktyce działalności podmiotów gospodarczych i przedstawienie innowacji w literaturze różni się oraz wymaga doskonalenia w celu między innymi opracowania podstaw do sporządzania strategii działalności innowacyjnej, uzasadnienia wskaźników innowacyjności działalności dla zainteresowanych osób itd.