Прогнозування частки простроченої кредитної заборгованості у кредитному портфелі банків України - Дячек, Світлана Михайлівна; Павловський, Євген Володимирович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2018)
Українські банки функціонують у складних соціально-економічних умовах невизначеності та динамічності зовнішнього середовища, за яких виникають чинники зовнішнього та внутрішнього характеру, що дестабілізують банківську діяльність. Впродовж 2014–2016 рр. відбулося більше ніж триразове зростання частки простроченої кредитної заборгованості у загальній сумі банківських кредитів, спричинене не лише об’єктивним зниженням платоспроможності та платіжної дисципліни позичальників, а й нераціональним підходом вітчизняних банків до проведення кредитної політики.  Доведено необхідність та доцільність аналізу та прогнозування проблемної кредитної заборгованості з використанням економіко-математичного моделювання для підвищення ефективності політики банків у сфері управління проблемними кредитами. Запропоновано економіко-математичну модель прогнозування частки простроченої кредитної заборгованості у кредитному портфелі банків України з використанням кореляційно-регресійного аналізу. Надано рекомендації щодо механізмів зменшення обсягів проблемних кредитів та скорочення частки простроченої кредитної заборгованості у банківському кредитному портфелі.