Соціально-відповідальне інвестування: сутність, ризики та перспективи розвитку - Вигівська, Ірина Миколаївна; Хоменко, Ганна Юріївна; Шумило, Катерина Вікторівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Робота присвячена дослідженню особливостей та тенденцій розвитку соціально-відповідального інвестування в Україні. У процесі дослідження з’ясовано, що за сучасних умов розвитку економіки та політичного становища в різних країнах все більшої необхідності та актуальності набуває соціально-відповідальне інвестування різноманітних проектів та програм загальносуспільного значення. На сьогодні з’являються нові форми здійснення соціально-відповідальних заходів бізнесу, серед яких усе більшої популярності набувають імпакт-інвестиції та фінансування соціально значущих проектів на засадах венчурної філантропії. Визначено, що імпакт-інвестування передбачає, по-перше, отримання прибутку, а по-друге, очікує позитивних соціальних змін, зокрема, на підтримку сталого розвитку сільського господарства, забезпечення доступності медичних послуг, доступності житла, розробку екологічно чистих технологій. З’ясовано, що мета венчурної філантропії полягає, передусім, у створенні соціального ефекту, а вже згодом і отримання прибутку, який може з’явитися в процесі реалізації проекту або діяльності організації. У переважній більшості випадків зазначений вид фінансування відбувається за рахунок прямих інвестицій або боргових цінних паперів з фіксованим доходом.