Пріоритетні завдання щодо вдосконалення процесів бюджетного забезпечення вищих навчальних закладів - Павлушенко, Тетяна Олександрівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
В роботі наведено статистичні данні опитування респондентів щодо їх поглядів на якісні зміни освіти в Україні за роки її незалежності, на зміни рівня освіти населення, на доступність населенню якісної освіти за її рівнями, на якість вищої освіти у державних ВНЗ. Виявлено проблеми фінансування українських ВНЗ у наступних негативних явищах забезпечення освітньої діяльності: відсутність мотивації вищих навчальних закладів щодо модернізації освітніх програм та планів підготовки фахівців, зниження рівня фінансування наукової підготовки викладацьких кадрів, складність належного фінансування кадрового забезпечення освітньої діяльності, низький рівень матеріально-технічного забезпечення. Сформовано авторське бачення напрямів розвитку системи фінансування діяльності вищих навчальних закладів та особливостей практичної діяльності. Ідентифіковано напрями удосконалення фінансування діяльності ВНЗ та завдання щодо удосконалення його процесу на національному та локальному рівні.