Властивості фінансового потенціалу як об’єкта економічного аналізу - Дзюбенко, Олег Миколайович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
У роботі обґрунтовано важливість фінансового потенціалу, адже він вважається ще й одним із факторів, що визначає успішність діяльності підприємства. Розглянуто властивості фінансового потенціалу з позиції функціональної спрямованості, класифікаційних ознак та принципів. Встановлено, що фінансовий потенціал охоплює сукупність об’єктів управління та різних видів господарської діяльності. Проаналізовано підходи до складу та сутності функцій фінансового потенціалу. Різносторонній склад та сутність функцій економічного потенціалу обумовлені багатовекторним підходом до сутності даного поняття. Визначено принципи фінансового потенціалу, а саме: системності, безперервності, збалансованості, прозорості, еластичності, релевантності. В статті проаналізовано різні підходи авторів до класифікації потенціалу підприємства. Виділяти ознаки класифікації досліджуваного економічного явища: в залежності від властивостей змінюватися; за часом використання; за стадіями процесу відтворення; за характером впливу на результати діяльності підприємства; за способом виявлення. Розроблено модель фінансового потенціалу як об’єкта економічного аналізу.