GENEROWANIE RUCHU TURYSTYCZNEGO NA PRZYKŁADZIE INNOWACYJNEGO PARTNERSTWA PUBLICZNO-PRYWATNEGO W UZDROWISKOWEJ MIEJSCOWOŚCI SOLEC-ZDRÓJ - Patrzałek, Paweł; Łachut, Artur (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Mimo wysokiej konkurencyjności oraz turbulentności środowiska turystycznego Polska jest atrakcyjnym regionem wyjazdowym. Dostępna różnorodność form aktywnego wypoczynku (uwarunkowania geodezyjne), bogate dziedzictwo kulturowe, sprzyjające warunki przyrodnicze oraz walory uzdrowiskowe determinują atrakcyjność polskiego potencjału turystycznego na mapie Europy. Przykład uzdrowiskowej miejscowości Solec-Zdrój (woj. świętokrzyskie) daje empiryczny dowód na dynamiczne pobudzenie ruchu turystycznego w krótkim okresie czasu. Zawarte partnerstwo publiczno-prywatne oraz odpowiedni dobór komponentów realizowanego biznesu warunkuje rynkowe powodzenie i przewagę konkurencją. Przeprowadzone badanie wskazują, iż starzejące się społeczeństwo, coraz lepiej wyedukowane społeczeństwo polskie poszukuje naturalnych sposobów pielęgnacji zdrowia duchowego i fizycznego. Podstawowym medium w poszukiwaniu odpowiednego miejsca podróży pomocny jest Internet. Natomiast wybór produktów turystycznych determinuje: wiedza, fachowość oraz jakość świadczonych usług.