ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ 1688 РОКУ В АНГЛІЇ НА РОЗВИТОК СФЕРИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - Мошенський, Сергій Захарович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Відмінності децентралізованої британської моделі фінансового ринку від централізованої французької (континентальної) моделі виявилися після фінансової революції 1688 р. в Англії, яка тривала до кінця XVII століття і мала вплив на державні і приватні фінанси. Завдяки переселеним з Франції гугенотам незадовго до «Славної революції» в Англії з’явилися нові технології у фінансовій сфері, що проявлялися у створенні перших англійських банків. Після революції, з приходом до влади голландського принца до Лондону приїхало багато фінансистів, які поширювали ефективну голландську техніку біржових операцій. Підвищення інтересу з боку суспільства до інновацій на фінансовому ринку та виникнення нових інвестиційних можливостей позитивно вплинуло на розвиток ринку акцій, державних облігацій та деривативів. Що, у свою чергу, обумовило появу нових фінансових посередників – джоберів, які брали на себе високі ризики, у зв’язку з вкладенням власних коштів у цінні папери. Такі істотні зміни у фінансовій системі Англії стали важливою передумовою індустріальної революції та дозволили їй зайняти лідируючу позицію у економічній, політичній та фінансовій сфері у світі.