СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ: ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ - Мізякіна, Наталія Олексіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Наявність неправдивої інформацію у фінансовій звітності суттєво підриває довіру інвесторів та кредиторів підприємства. Це зумовлює необхідність пошуку виявлення факторів ризику фальсифікації фінансової звітності. Фактори ризику фальсифікації фінансової звітності різноманітні і існують різні підходи до їх класифікації. З’ясовано, що існує проблема щодо чіткого розмежування таких понять, як “креативний облік” (який в межах закону дозволяє презентувати компанію в якнайкращому світлі для інвесторів та кредиторів) і “фальсифікація показників фінансової звітності”, яка підриває довіру призводить до мільйонних витрат інвесторів і кредиторів. Визначено основні причини та фактори, які призводять до фальсифікації фінансової звітності підприємства. У процесі дослідження запропоновано підходи до класифікації факторів ризику фальсифікації фінансової звітності, серед яких ті, які мають безпосередній або опосередкований вплив на показники звітності. Запропонована класифікація факторів ризику фальсифікації фінансової звітності є необхідною для систематизації ризиків фальсифікації звітності з метою їх мінімізації та уникнення у процесі формування показників фінансової звітності.