ФІНАНСОВА ЗВІТНІСТЬ ЗА СЕГМЕНТАМИ: ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ, АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Легенчук, Сергій Федорович (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Обґрунтовано актуальність проведення досліджень у сфері розвитку методики формування фінансової звітності за сегментами. Обґрунтовано особливості розвитку системи нормативного урегулювання процесу складання фінансової звітності за сегментами. Виділено та обґрунтовано три основні етапи розвитку системи урегулювання порядку формування фінансової звітності за сегментами у світі (первинне накопичення засобів регулювання; удосконалення облікових стандартів; остаточна гармонізація облікових стандартів). Виділено і проаналізовано теоретико-методичні та організаційні проблеми формування інформації за сегментами. Об’єднано виділені проблеми у дві основні групи (загальні проблеми формування інформації за сегментами; вітчизняні проблеми формування інформації за сегментами). Розглянуто подальші перспективи розвитку фінансової звітності за сегментами з урахуванням особливостей нормативного урегулювання цієї сфери в Україні. Обґрунтовано необхідність застосування положень позитивної теорії обліку для підвищення якості сегментної облікової інформації.