УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Левицька, Світлана Олексіївна; Осадча, Ольга Олексіївна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Сучасна система управління актуалізує необхідність моніторингу оцінки ефективності соціальних програм, зокрема, з точки зору витрат на збереження, відновлення та раціональне використання трудових ресурсів. Соціальна відповідальність бізнесу – концепція, що заохочує суб’єктів підприємництва враховувати інтереси суспільства, беручи на себе відповідальність за вплив результатів діяльності на споживачів, власників, працівників, громади та навколишнє середовище. Таким чином, базові аспекти корпоративної соціальної відповідальності можуть і повинні бути інтегровані для підприємств різних галузей економіки та організаційно-правових форм діяльності, контролюватись не тільки державними органами, а й громадськістю. Джерелом інформації управлінського обліку є єдина інтегрована система бухгалтерського обліку, яка включає підсистеми бухгалтерського обліку, управлінського обліку, обліку статистичних показників і податкового обліку. Інтегрована система обліку відображає показники діяльності суб’єкта в розрізі кожного субрахунку, що характеризують стан і використання трудових ресурсів. Встановлено, що форми звітності не готові розкривати ефективність корпоративної соціальної відповідальності в контексті результатів діяльності. Актуальним є питання формування соціальної звітності. Обґрунтовано, що в залежності від мети соціального обліку, він може бути розглянутий як бухгалтерський облік соціальних витрат (із введенням відповідних аналітичних субрахунків до рахунків бухгалтерського обліку) та управлінський облік реалізації соціальних програм. У роботі запропоновано рекомендації щодо аналітичного обліку за центрами відповідальності «Соціальні затрати», а також форми внутрішньої звітності за результатами адміністрування Програми соціального забезпечення.