ОРГАНІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ОПЕРАЦІЙ ЗАСТАВИ У СУБ’ЄКТІВ ЇЇ ЗДІЙСНЕННЯ - Вигівська, Ірина Миколаївна; Грицак, Оксана Степанівна (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2017)
Встановлено, що забезпечення управлінського персоналу достовірною інформацією для ефективного управління залученими коштами під заставу (у заставодавця) та фінансовою діяльністю заставодержателя здійснює система внутрішнього аудиту. Розглянуто організаційні засади внутрішнього аудиту операцій застави заставою (кредиторської заборгованості за позиками у заставодавця, дебіторської заборгованості заставодержателя, предметів застави). У ході дослідження розроблено організаційний підхід до послідовності проведення внутрішнього аудиту операцій застави у суб’єктів її здійснення, який передбачає виділення таких етапів: до моменту та в момент укладання договору застави, під час виконання його умов та після завершення строку дії договору. Для поточного контролю за станом, кількістю предметів застави, їх відповідності договорам застави, виявлення нестач та наступного коригування даних бухгалтерського обліку рекомендовано в ході внутрішнього аудиту здійснювати інвентаризацію предметів застави (за її видами).