BENCHMARKING W DZIAŁALNOŚCI BADAWCZO-ROZWOJOWEJ PRZEDSIĘBIORSTWA - Kowalak, Robert (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
Artykuł poświęcony jest wykorzystaniu benchmarkingu w usprawnianiu działalności badawczo-rozwojowej. Benchmarking pozwala na stwierdzenie, czy droga do sukcesu jest właściwa poprzez zastosowanie najnowszych technologicznych rozwiązań. Przedsiębiorstwo powinno skracać do minimum technologiczne opóźnienia poprzez właściwe zarządzanie działalnością badawczo-rozwojową.