CZYM JEST KONTROLA WEWNĘTRZNA WE WSPÓŁCZESNEJ ORGANIZACJI - Renkas, Ju. L. (Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, 2016)
W artykule rozpatrzono treść pojęcia sterowania i kontroli wewnętrznej. Zostały przytoczone i uzasadnione podstawowe funkcje i rodzaje kontroli wewnętrznej. Ujawniono kontrolę wewnętrzną jako system oraz wymieniono podstawowe elementy tego systemu.